Sterilisatie

Katers worden op de leeftijd van 6 maanden gecastreerd. Zo voorkom je onaangename geurtjes, sproeigedrag en vechtpartijen met andere katers. Gedrag die zo eigen is aan niet-gecastreerde katers.

Poezen worden rond dezelfde leeftijd gesteriliseerd. Dit is de veiligste en op termijn ook goedkoopste manier om geen kittens te hebben. De ingreep gebeurt met gasanesthesie om alles in veiligheid te laten gebeuren.

Cryptorchidie

Cryptorchidie is het verborgen zijn van een of beide teelballen. Deze abnormaliteit komt voor bij meerdere zoogdiersoorten en ook bij katten. Het is een afwijking die grotendeels erfelijk bepaald is, er mag dan ook niet verder gefokt worden met katers die maar één ingedaalde teelbal hebben.

Testikels worden gevormd in de buikholte van een embryo en dalen na de geboorte in. Ze komen dan in de balzak, net buiten de buikholte. Bij een kater van zes tot acht weken zijn de teelballen daar te voelen. Als beide teelballen op een leeftijd van vier maanden nog niet zijn afgedaald, dan spreekt men van cryptorchidie. Monocryptorchidie of het niet afdalen van een teelbal komt het meest voor.

In de buikholte is de temperatuur een paar graden hoger dan daarbuiten. Dit is heel waarschijnlijk de oorzaak dat de verborgen teelbal zich abnormaal ontwikkelt en een sterke verhoogde kans op kwaadaardige tumoren geeft. Dit is ook de reden waarom ik de mensen adviseer hun kater te castreren en de verborgen teelbal in de buik operatief te laten verwijderen. Er zijn geen behandelingen met medicijnen.

Pyometra

Een pyometra of baarmoederontsteking is een bacteriële infectie van de baarmoeder. Minoes werd in spoed aangeboden op de praktijk. Ze was lusteloos, koortsig, dronk en plaste veel. Toen de eigenaar vertelde dat minoes de pil kreeg werd voor mij alles wat duidelijker. Er was geen vaginaal etterverlies zodat ik voor de zekerheid een echo nam van de buik waarop ik een duidelijke met etter opgevulde baarmoeder zag. Er werd nog een bloedonderzoek gedaan om te zien in hoeverre andere organen zoals de nieren en de lever nog gezond waren. 

Minoes herstelde vlot na de operatie. De eigenaar vertelde me dat minoes precies een aantal jaren was verjongd door de operatie. Baarmoederontstekingen zien we niet meer zoveel bij katjes omdat ze meestal aan zes maanden worden gesteriliseerd en de kans dan minimaal is. Minoes kreeg nog de pil en deze gaf aanleiding tot de ontstoken baarmoeder.

Distale Femurfractuur

Op een dag kwam Zeno, een niet-gecastreerde kater van 2 jaar, na 3 dagen weg geweest, thuis op drie pootjes. De eigenaar belde me s’avonds laat op en kwam in spoed naar mijn kabinet. Zeno steunde niet meer op zijn rechterachterpoot. Er was een flinke pijnlijke zwelling thv de knie. Zeno werd in slaap gedaan en er werd een radiografie van de rechterpoot gemaakt. Er werd een duidelijke breuk van de femur boven het kniegewricht vastgesteld.