Sterilisatie

Het voordeel van een sterilisatie is dat de teef hierna niet meer loops wordt en dat men geen bloedverlies meer heeft in huis. Daarbij komt dat de kans op ontwikkelen van baarmoedertumoren, eierstoktumoren en tumoren aan de melkklieren sterk afneemt. Deze tumoren ontwikkelen zich onder invloed van hormonen zoals de prikpil, zodat dit dus ook zeker niet aan te raden is.

Voor deze operatie moet uw hond nuchter binnenkomen. Het dier wordt met de superveilige gasanesthesie verdoofd en de eierstokken en baarmoeder worden verwijderd. De honden hebben weinig last van deze operatie en kunnen dezelfde dag al terug naar huis.

Een groot voordeel van uw hond op vroege leeftijd te laten steriliseren is dat de teef geen kans meer maakt op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking. Bij alle niet-gesteriliseerde teven vergroot het risico hierop van de leeftijd van 6 jaar met als gevolg een risicovolle operatie met lange herstelperiode.

Honden kunnen vlak voor de eerste loopsheid gesteriliseerd worden. Dat ze eerst een nest 
jongen moeten krijgen is een fabeltje. 

De cavalier King Charles Spaniël

De cavalier King Charles Spaniël bestond reeds in de 16de en 17de eeuwen zijn naam herinnert aan Koning Karel II die deze hondjes graag in zijn gezelschap had. In de periode die daarop volgde verloor het ras zijn populariteit doordat de Oostaziatische dwerg rassen en de Klng Charles Spaniël meer geliefd waren om wille van hun korte snuit en stompe hoofd. Gelukkig werd er in het begin van de 19de eeuw geprobeerd om het oorspronkelijke ras, dat een langere snuit en een hoog aangezicht had, terug op te bouwen. Door een jarenlange volharding van enkele gemotiveerde fokkers werd in 1928 de standaard opgesteld en in 1945 kreeg het ras erkenning. De naam ‘Cavalier’ werd toegevoegd om een duidelijk onderscheid te maken tussen dit ras en de King Charles Spaniël.

De cavalier King Charles Spaniël is een levenslustige en zeer elegante hond die nog steeds typische Spaniël eigenschappen heeft. Ze hebben een uitstekend reuk- en gezichtsvermogen en zijn zo geschikt voor korte jachtpartijen. Dit gebeurt echter nog weinig. De hondjes zijn nu ingeburgerd als gezellige huishonden. Deze lieve hond geeft en vraagt veel affectie van het gezin. Hij houdt heel erg van kinderen hetgeen meestal niet zo evident is voor kleine gezelschapshonden.

De cavalier King Charles Spaniël is niet geschikt als waakhond daar hij erg van mensen houdt. Hij kent geen agressie of nervositeit.

Het zijn gehoorzame en makkelijk op te voeden honden, die een hoge leeftijd van 14 jaar kunnen bereiken.

De Cavalier King Charles Spaniël heeft een lange zijdeachtige vacht zonder krullen. Men moet dagelijks de dode haren uit de vacht verwijderen door de hond stevig te borstelen en te kammen. Daarbij moet men uitkijken voor klitvorming achter de oren en in de liesstreek. De grote ronde ogen en de oren moeten bijna dagelijks gecontroleerd en gezuiverd worden.

Hoogte : 25-34 cm
Gewicht : 4.5-8 kg

Vier kleuren : blenheim:kastanjerode vleken met een witte achtergrond;tricolor of drie kleurig,ruby of volledig rood en black and tann of zwart rood.

Mijn cavalier king charles teefje is nu 6,5 jaar oud en voldoet volledig aan de standaardbeschrijving. Ze moet inderdaad iedere dag geborsteld worden en ze vraagt aandacht als geen ander. Als ik een negatieve eigenschap zou mogen vermelden dan is dat wel het feit dat ze nog graag eens wegloopt om het konijn van de buren behoorlijk op stang te jagen en dan is er ook geen luisteren meer aan.

Mijn blenheim teefje Isa werd 2,5 jaar en kreeg in de zomer van 2011 4 schattige puppies.

Mammatumoren

Mammatumoren of melkliergezwellen komen heel regelmatig voor bij niet- gesteriliseerde teefjes op oudere leeftijd. Deze gezwellen komen voor ter hoogte van de tepels en zijn voelbaar onder de huid. Ze kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn.
Bij het vasstellen van een gezwel in de nabijheid van een tepel kan best een naaldbiopt worden genomen voor cytologie. De inhoud van de naald wordt op een draagglaasje gelegd, met kleurstoffen behandeld en nadien onder de microscoop bekeken. In de meeste gevallen kan men op die manier een onderscheid maken tussen goed- en kwaadaardigheid van het gezwel. In geval van kwaadaardigheid kunnen er uitzaaiingen zijn naar de longen en dan neemt men best een radiografie van de longen.

Zijn er geen uitzaaiingen dan dient men zo vlug mogelijk het gezwel operatief te verwijderen zoals hier gebeurde bij dit zevenjarig oude Jack Russel teefje. Om uitzaaiingen zoveel mogelijk te vermijden werd hier de volledige melklijst met de regionale lymfeklieren verwijderd.

Blaasstenen bij hond

Tirsa, een shih tzu teefje van drie jaar vertoonde bloed in de urine. Ze plaste vaak en telkens waren het kleine plasjes. De symptomen deden het vermoeden ontstaan van een blaasontsteking. Er werd een urinestaal afgenomen voor onderzoek. Aangezien blaasontstekingen meestal een oorzaak hebben werd voor alle zekerheid een echo en een radiografie gemaakt. Zowel op de radio en op de echo waren blaasstenen te zien. Aan de hand van het urineonderzoek werd duidelijk om welke soort steen het ging. Het ging namelijk om struvietstenen, een veel voorkomende soort steen die gevormd wordt uit ammonium, fosfaat en magnesium. Infecties in de blaas zorgen voor een alkalische urine en dit is een gunstig milieu om de steen in stand te houden en te doen aangroeien. Ammonium wordt in de urine gevormd door de bacteriën. Magnesium komt normaal voor in de urine maar in een alkalisch milieu komen chemische reacties tot stand waardoor stenen worden gevormd. 

Detartrage

Na de detartrage worden de tandjes gepolijst met speciale pasta. De ontstane groefjes in de tanden worden opgevuld en zorgen ervoor dat het tandsteen minder snel terug komt. 
Om de tanden langer wit te houden en de slechte mondgeur zolang mogelijk uit te stellen kan er voorgesteld worden om de tanden dagelijks te poetsen met speciale hondentandpasta. 
Er bestaan ook nog speciale kauwstrips en speciale hondenvoeding die ervoor zorgen dat tandsteen minder snel terug komt. 

Pyometra

Vera, een gekruist labradorteefje van 7 jaar werd bij mij op consultatie aangeboden met als voornaamste klacht, veel drinken en veel plassen in huis. Dat plassen in huis was zeer opvallend omdat Vera voordien nooit in huis deed. Vera was sloom en koortsig.

Een echografie van de buik liet een duidelijke met etter opgevulde baarmoeder zien.

Bij Vera werd de baarmoeder en de eierstokken verwijderd . Bovendien kreeg ze nog een infuus met ontstekingsremmers en antibiotica om de herstelling nog vlotter te laten verlopen. Dezelfde dag mocht ze nog naar huis.

Men kan baarmoederontsteking voorkomen door de hond op jonge leeftijd te steriliseren zoals eerder vermeld. Bij Vera liep alles goed af maar de kans bestaat ook dat een ontstoken baarmoeder springt in de buik waarbij de kans op genezing natuurlijk veel kleiner wordt.

pyometra2
De verwijderde ontstoken baarmoeder van Vera.